Dažnai taip būna, kad pačios geriausios vietos kelionėms arba poilsiui yra visai šalia namų. Neseniai mes visa šeima išsiruošėm pailsėti į labai puikią vietą – Sventes Rasa. Ji yra Sventes ežero pakrantėje, netoli nuo to paties pavadinimo miestelio ir apie dvidešimt kilometrų nuo Daugpilio. Sventes ežeras su daugybe užutėkių garsėja kaip vienas iš pačių giliausių ir švariausių ežerų Latvijoje. Trys jo salos su plačialapių miškais ir eglynais sudaro Sventes gamtos parką, kuriame saugomos retos augalų rūšys. Skaidrūs ežero vandenys tapo mėgstama poilsio vieta, o turtingos žuvimi gelmės traukia čia žūklės mėgėjus.

Atvirai pasakius, aš čia niekada nebuvau ir net negirdėjau apie Sventes Rasa, nors Daugpilyje gyvenu nuo gimimo. Vieną kartą užtikau jų tinklalapį su tokiu tekstu: „Saulėlydis Sventes ežere vertybė savaime. Kaip įtraukiantis filmas dideliame ekrane, kur dekoracijas parinko pati gamta. Purpuriniai, violetiniai, rožiniai, auksiniai ir kiti neįtikėtini atspalviai, kartu su debesų siluetais, kiekvieną akimirką keičia vieni kitus.” Kas per niekai, pagalvojau aš. Kaip gali saulėlydžiai būti priežastimi kur nors nuvažiuoti? Tačiau šie saulėlydžiai ir tapo paskata šio reportažo parašymui.

Kelionė iš Daugpilio trunka apie 20 min. ir jūs jau vietoje:

Čia keletas patogių namukų ir kemperių, viso talpinančių apie 100 žmonių:

Galima įsikurti prie pat ežero ar giliau miške:

Teritorija aptverta, svetimų čia nebūna:

Pats prieinamiausias apgyvendinimo būdas – štai toks mielas namukas dviems žmonėms. Bačkos formos namukai pastatyti ant kranto, langais į ežerą, kad galima būtų stebėti saulėlydį. Visas malonumas – 10 eurų nakčiai:

Pats geriausias VIP – namukas iš išorės ir vidaus atrodo taip:

Bačkos formos namelyje įrengta pirtis iš kurios galima tiesiai ar nuo tiltelio nerti į ežerą:

Sventes Rasa savininkai atsisakė trankių, girtų kompanijų, korparativų, vestuvių ir gimtadienių. Pirmenybė šeimyniniam poilsiui, todėl dauguma čia poilsiauja su vaikais:

Vaikams įrengta žaidimų aikštelė:

Kai kurios mamos matyt ilgisi nerūpestingos vaikystės :))

Tačiau čia yra kuo užsiimti ne tik vaikams. Pavyzdžiui išmokti plaukti burlente:

Pasiplaukioti vandens dviračiu ar valtimi:

Štai vyrai ruošiasi žūklauti. Povandeninė žūklė – tai, kas mane visada viliojo. Tai ne taip nuobodu, kaip įprasta žūklė. Reiks kada nors išbandyti:

Kol kas pavyko „pagauti” tik alaus skardines, tačiau su žuvimi Sventes ežere nėra problemų. Tuo ežeras visada garsėjo:

Jei jūsų nedomina aktyvus poilsis, galima tiesiog pasivolioti saulėje ir pasimaudyti. Vietų tam pakankamai:

Beje, norint ant ežero kranto paskaityti knygą, pasideginti ar pasigrožėti saulėlydžiais, nebūtina čia nakvoti. Jei keliaujate po Latgalą, Daugpilį ar apylinkes, galima tiesiog čia atvažiuoti dieną ir pailsėti:

Susipažinkite, tai Fiodoras – Sventes Rasa savininkas ir siela. Jis puikus žmogus, galite drąsiai į jį kreiptis. Fiodoras gyvena čia, laiko pirštus ant pulso, pats pasitinka poilsiautojus ir visada padės visais klausimais:

Bet pats įdomumas prasideda vakare:

Tai saulėlydžiai. Ar tai mums taip pasisekė, ar jie čia visada tokie, sunku pasakyti, bet vakare dangus nusidažė visomis vaivorykštės spalvomis:

Saulė leidžiasi už ežero ir jame atsispindi. Neapsakomas grožis:

Na, ir pabaigai jums gražūs vaizdai, dėl kurių daugelis čia važiuoja:

Toks buvo mūsų šeimyninis poilsis Sventes Rasa. Pasakysiu atvirai, norisi grįžti čia dar kartą. Tą aš planuoju padaryti artimiausiu metu ir jums rekomenduoju. Visiems sėkmės ir nepamirštamų kelionių!

P. S.  Mano keliones galima sekti Facebookir Instagram. Prenumeruokite Travelblog naujienas ir skaitykite apie keliones po Baltijos šalis ir pasaulį, jūsų laukia daug įdomybių! Skaitykite, prenumeruokite, komentuokite ir dalinkitės įspūdžiais. Kitus mano straipsnius galite rasti čia.

Taip pat galite su manimi susisiekti jei Jus domina bendradarbiavimas su TravelBlog Baltic. Siūlome kompleksinį markentinginį  palaikymą ir konsultacijas turizmo srityje jūsų verslui tinklapyje, bloguose, žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose ir kitose medijose Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir ne tik. Kuriame o įvairaus sudėtingumo foto, video, audio turinį. Jei norite pabendrauti šia tema — jums čia: alexander@travelblog.lv.

Autorius: Aleksandr Alimov

Iš rusų kalbos vertė: Giedrius Gervys