Įvyko! Rusijos valdžia palengvino vizų gavimo tvarką be jokių išankstinių sąlygų. Ir dabar kiekvienas gali gauti Rusijos vizą nemokamai!

Nemokamos elektroninės vizos išduodamos beveik visoms Europos Sąjungos šalims (nepasisekė tik Anglijai). Viską galima susitvarkyti neišleidus nė cento sėdint prie kompiuterio ir vos per penkias minutes. Atsižvelgiant į paskutinių metų įvykius, įvyko maža revoliucija! Ir nors kol kas šios vizos veikia tik dvejose Rusijos srityse: Kaliningrado su Kaliningradu ir Leningrado su Sankt Peterburgu, vis tiek ši reforma negali nedžiuginti!

Tačiau yra ir niuansų! Tokių dokumentų įforminimas reikalauja kruopštumo. Bet kokia klaida tokiuose reikaluose reiškia grįžimą nuo sienos namo. Pats mačiau, kaip į mano reisą iš Rygos į Sankt Peterburgą su kompanija airBaltic, po vizų ir pasų patikrinimo, nepraleido keturių žmonių. Todėl būkite atidūs! Avialinijoms nereikia problemų pačioje Rusijoje, todėl dokumentus labai atidžiai patikrina prieš laipinimą. Tokios pačios taisyklės ir važiuojant autobusu.
Daugelis turistinių įmonių žaidžia žmonių baimėmis ir prisiima atsakomybę sau siūlydamos vos už 10 eurų sutvarkyti dokumentus su garantija. Iš tikrųjų nieko sudėtingo tame nėra ir net jei jūs suklysite, klaidą galima bus ištaisyti. Taip atsitiko ir man.

Pabandysiu duoti žingsnis po žingsnio instrukciją, kaip tai padaryti pačiam!

1 Žingsnis. Pirmiausia verta susipažinti su vizos gavimo sąlygomis. Geriausia tai padaryti oficialiame tinklalapyje. Pavyzdžiui čia. Ypač dėmesį atkreipkite į terminus – kas,kur ir kada.

2 Žingsnis. Reikia iš anksto pasiruošti elektroninės anketos pildymui. Pasitikrinti paso galiojimo laiką. Rezervuoti viešbutį ar apartamentus. Jų adreso prireiks pildant anketą. Rezervuoti geriau su galimybe atšaukti. Būtinai pasiruošti reikalingas nuotraukas skaitmeniniame formate. Jas galima pasidaryti ir pačiam, nepamiršus balto fono už savęs.

viza02

3 Žingsnis. Dabar laikas užpildyti anketą. Joje yra keletas keblių klausimų. Pavyzdžiui apie gimines Rusijoje. Bet kokiu atveju paprasčiau nerašyti, nes privalomai reiks užpildyti duomenis su jų adresais ir telefonais. Kitas momentas – reikia parašyti kiek kartų buvote Rusijoje ir kada tai įvyko paskutinį kartą. Šią informaciją pasieniečiai gali greitai patikrinti, tad verta rašyti tiksliai.

4 Žingsnis. Anketa užpildyta, beliko paspausti “Отправить”, tačiau prieš tai verta kruopščiai patikrinti užpildytą anketą. Nes vėliau bus sunką ką nors pakeisti.

Patarimas: Nepildykite anketos likus 4 dienoms iki kelionės.Geriau padaryti tai kiek anksčiau, bet ne anksčiau 20 dienų iki kelionės.

viza01

5 Žingsnis. Pertikrinkite numerį, gautą į jūsų pateiktą el. paštą. Atsakymo laukite iki 4 kalendorinių dienų. Atsakymas paprastai gaunamas po 2 dienų. Gautą vizą kruopščiai patikrinkite. Bet koks nesutapimas su jūsų paso duomenimis, bus neįleidimo į Rusijos teritoriją priežastimi.

Patarimas: Jei staiga rasite klaidą, neišsigąskite. Man taip ir atsitiko. Buvo įrašytas vienas klaidingas skaičius. Aš užpildžiau naują anketą ir po 3 dienų gavau naują vizą. Įdomu tai, kad sistema pati surado mano pirmą anketą ir ištaisė klaidą.

6 Žingsnis. Gautą vizą būtinai atsispausdinkite ir išsaugokite iki kelionės galo. Taip pat, kelionės datoms įsigykite gyvybės draudimą. Kertant sieną tai patikrins.

Patarimas: Atminkite, kad viza galioja tik Kaliningrado ir Leningrado srityse. Išvažiuodami už jų teritorijos, jūs smarkiai rizikuojate. Rusijoje bet kuris policininkas gali patikrinti jūsų dokumentus. Vargu ar jūs norėsite turėti problemų šalyje su ypač galingomis jėgos struktūromis.

viza03

7 Žingsnis. Drąsiai leiskitės į kelionę bet kokiu transportu, išskyrus geležinkelį. Taip pat atminkite, kad viza galioja savaitę po sienos kirtimo.

Na lyg ir viskas! Į kelionę, draugai! Mes tai galime!

P.S. Sekite mano puslapį Facebook’e ir Instagram’e . Nepraleiskite progos stebėti mano kelionės po Lietuvą ir kitas šalis TravelBlog’e . Užeikite, skaitykite, sekite ir komentuokite.