Dauguma žmonių šiais laikais gyvena gan nuobodų ir monotonišką gyvenimą. Tiesa, nors kartą per savaitę mes visi turime šansą švęsti šventę pavadinimu savaitgalis. Žinoma, jei mūsų norai, galimybės bei geras oras sutampa, kiekvienas iš mūsų gali nuvykti į mini kelionę į užmiestį arba pas draugus į svečius kitame rajone. Netgi per tokį trumpą laiką galima spėti ne taip jau ir mažai : pamatyti, sužinoti, nustebti grožiu, kuris mus supa aplinkui. Galų gale, perkrauti procesoriu mūsų galvose.

Meluočiau, jei skųsčiausi naujų įspūdžių trūkumu, bet niekada nepraleidžiu progos ištrūkti kur nors savaitgaliui. Šį rudenį man pasisekė pasimiegauti gražiu vakaru mažame kaimelyje Palūšės pavadinimu. Čia atsiduriau visai atsitiktinai, netyčia ne ten pasukau. Mane pakerėjo šis, nors ir labai mažas, bet gražus Lietuvos kampelis.

paluse01
2.

Palūšė jau yra pelniusi lankytinos vietos Lietuvoje statusą. Pradedant jau nuo 1959-ųjų metų čia buvo pastatyta turizmo bazė. Bėgant laikui atsirado ir valtčių stotis, keli kempingai, paplūdimys ir skirtingų organizacijų remiama poilsio zona. Vasarą čia pilna poilsiaujančių žmonių.

paluse13
3.

Dėl tokio populiarumo šis lietuviškas kaimelis Aukštaitijoje pirmiausia turėtų dėkoti jo vietai. Palūšę ir Ignaliną, kurioje yra geležinkelio stotis, skiria tik 4 kilometrai. Be to, kelių tinklas Palūšėje – puikiai išvystytas ir patogus. Nemažiau svarbus ir Lūšių ežeras, esantis šalia. Šis ežeras taip pat turi ryšį su Ignalinos vandens telkiniais – kanalais ir upeliais. Tokia vieta šiam kaimui garantuoja stabilų turistų bei vandens turizmo mėgėjų antplūdį iš visos Lietuvos. Palūšė taip pat siūlo švarius miškus ir šviežią orą, o natūrali gamta išliko autentiška daugiau nei 50 metų.

paluse15
4.

Ruduo Palūšei suteikia daug naujų spalvų. Kai kam rudeniški atspalviai atrodys niūrus ir depresiški, bet vietiniai šiaurės kraštuose žino, kad pilkuma, trumpos bei lietingos dienos ir begalinės, slegiančios naktys – tik priekyje.

paluse14
5.

Ruduo pagal Palūšę – tai paskutiniai ryškių spalvų atsisveikinimai palikti vasaros, trumpos akimirkos. Būtėnt čia, tyloje ir ramybėje, šiame lietuviškame kampelyje tai yra malonu pajausti.

paluse07
6.

Kaimelis atsirado dar gilioje senovėje, o geriausias to patvirtinimas – nuostabi Švento Juozapo bažnyčia. Šis pastatas ir atskirai stovinti varpinė yra laikoma seniausia medine bažnyčia Lietuvoje.

paluse04
7.

Pagrindinis pastatas buvo pastatytas tik kirvio ir rankų pagalba, maždaug prieš 250 metų. Vertėtų paminėti, kad varpinės statybai nebuvo panaudota nei viena vinis. Pastato įėjimas paženklintas iškaba su tikrai iškalbinga fraze „Įženk geras, išeik geresnis“.

paluse02
8.

Deja, man nepavyko patekti į bažnyčios vidų, tačiau vien bažnyčios fasadas yra vertas atskiro apsilankymo į Palūšę.

paluse03
10.

Čia prisiminiau istoriją. Ji – viena iš nedaugelio apie kaimą su šimtu gyventojų. Prieš antrąjį pasaulinį karą čia kunigu ilgą laiką dirbo Petras Prunskis. Jis savo gyvenimą paskyrė lietuvių kalbos dėstymui kaimuose. Siekti šio tikslo jam puikiai sekėsi : Petras Prunskis atidarydavo naujas mokyklas ir jose dėstytojavo. Tačiau, kai Palūšė pateko į Lenkijos gniaužtus, kunigas prarado valdžios pasitikėjimą ir netgi trumpam pateko į kalėjimą. To priežastis – atsisakymas sulenkinti pavardę. Deja, šis užsispyręs patriotas mirė po Sovietų sąjungos įvykdytos Lietuvos okupacijos 1940 -aisiais, kai buvo išvežtas į Altojaus stovyklą.

paluse05
11.

Istorija – gan nelaiminga ir tinka rudeniškai meloncholijai šioje vietoje.

paluse06
12.

Atsisveikinimui mes praėjome šio miestelio krantu – sustingusiu ir laukiančiu naujo turistinio sezono.

paluse11
13.

Vietinė kavinė buvo uždaryta, sporto aikštėlėje – nė gyvos dvasios, visos valtys – ištrauktos iš vandens ir atsargiai padėtos krante.

paluse08
14.

Paplūdimyje netikėtai aptikome išmestą sovietišką pianiną „Zaria“. Rankos pačios atidarė dangtį ir sugrojo porą pažistamų akordų.

paluse09
15.

Laiko išderinti garsai gailiai nuskambėjo per visą krantą…

paluse10
16.

„Ruduo, ruduo…
Krenta lapai auksiniai
Ir leidžiasi tyliai
Ruduo, ruduo…
Šiandien mes susitikome
Kartą paskutinį…”

http://dainutekstai.lt/r659/poliarizuoti-stiklai-medziai-be-lapu.html
paluse16
18.

P.S. Sekite mano puslapį Facebook’e ir Instagram’e . Nepraleiskite progos stebėti mano kelionės po Lietuvą ir kitas šalis TravelBlog’e . Užeikite, skaitykite, sekite ir komentuokite.