Tikrai yra ką veikti, nors Lietuva to pajūrio teturi apie 90 km. Galima apžiūrėti Klaipėda, šalia Pajūrio regioninis parkas, Palanga, keltas į Kuršių Neriją (Kuršių Nerijos nacionalinis parkas). Apsistoti Klaipėdoje yra labai palanku logistiškai, juolab, kad apgyvendinimo vietų pasirinkimas didelis.

Jei prie jūros vykstam savaitgaliui, geriausia atvykti į Klaipėdą penktadienio vakarą. Tada lieka visas šeštadienis ir dalis sekmadienio veiklai.

Klaipėda

Pačioje Klaipėdoje netrūksta renginių. Tik turėkite omenyje, kad tuomet žmonių mieste ir apylinkėse bus daug. Tad mėgstantiems ramybe, siūlau keliauti, kai Klaipėdoje ir apylinkėse (pvz. Palangoje) nevyksta didžiuliai renginiai. Mes atvykom, kai mieste vyko Klaipėdos šviesų festivalis 2018, todėl žmonių netrūko. Pagrindinis tikslas – pasigrožėti šviesos ir muzikos šou ŠIMTMEČIO VARTAI. Projekto autoriai – italų menininkai „Marianolight“. Buvo verta. Reginys įspūdingas.

Naktį gausiai pasnigo, todėl ryte mus nudžiugino nuostabūs vaizdai. Nusprendėm pasigrožėti apsnigtomis kopomis ir jūra žiemą. Juolab, kad įvažiavimas į Kuršių Neriją automobiliu žiemą kainuoja tik 5 eurai, kai sezono piko metu (nuo birželio 20 d. iki rugpjūčio 20 d. imtinai) – 20 eurų. Papusryčiavę patraukėme į keltą ir tiesiu taikymu į Nidą.

Nida

Nuostabu važiuoti žiemos keliu pro apsnigtą mišką. Tik, kuo arčiau Nidos, tuo mažiau apsnigti medžiai darėsi. Pasirodo, snigti čia pradėjo tik dabar. Bet vaizdai nuo Parnidžio kopos vis tiek kerintys.  Ir ne nuostabu, aukštis virš jūros lygio – 52 metrai. Labai patogu, kad beveik prie pat gali privažiuoti automobiliu. Tai ypač gerai, kai turi ribotą laiką.

Nuo Parnidžio kopos

Grįžtame į Smiltynę. Pakeliui sustojame pasivaikščioti Naglių gamtos rezervato pažintiniu taku. Takas neilgas – 1,1 km.

Naglių gamtos rezervato pažintiniu takas.

Pasikrauname dar porcija puikių įspūdžių.

Naglių gamtos rezervato pažintiniu takas.

Smiltynė

Smiltynėje numatyti aplankyti dar du objektai: delfinariumas ir jūrų muziejus. Bilietus į delfinariumą nusipirkome iš anksto internetu. Patogu tai, kad bilieto galima ir nesispausdinti, barkodą gali nuskenuoti nuo bilieto išmaniajame telefone.

Juodosios jūros afalinos (Tursiops truncatus ponticus)

Pasirodymai vyksta du kartus per dieną 12 ir 15 valandomis. Pasirodymas susideda iš dviejų dalių trunka 45 minutes. Pradžioje delfinai – Juodosios jūros afalinos (Tursiops truncatus ponticus), vėliau – kaliforniniai jūrų liūtai (Zalophus californianus). Smagus reginys. Jei sugalvojote sėstis pirmoje ar antroje eilėje būkite pasiruošę sušlapti arba pasirūpinkite skraiste nuo lietaus – delfinai pokštauja 🙂

Pasirodymas

Po to tiesiai į jūrų muziejų. Sekmadienį muziejus dirba iki 17 val., tad reikia paskubėti. Norintiems išsamiau susipažinti su muziejumi, rekomenduoju skirti bent 2 valandas. Ten yra ką veikti, ir ką pažiūrėti. Smagu, kad moksleiviams bilietai nekainuoja.

Koralai

Ypač patiko pasivaikščioti po baseinu su erškėtais.

Erškėtai

Išėjus iš muziejaus, mus pasitiko gražus vakaras. Tad nuvažiavome prie jūros saulės palydėti. Labai geras privažiavimas padarytas prie kelio į naująjį keltą. Važiuojant nuo muziejaus sankryžoje kelias į keltą į kairę, kelias prie jūros į dešinę.

Ir žiemą saulėlydis prie jūros nuostabus. Šarmo prideda aplink plytinti baltuma.

Saulėlydis

Pakrantės artilerijos baterija „Memel nord“

Sekmadienio rytą pradedame nuo Pajūrio regioninio parko. Pirma stotelė – Pakrantės artilerijos baterija „Memel nord“ Kukuliškių kaime. Ji buvo pradėta statyti 1939 metais, Klaipėdos kraštą prijungus prie Vokietijos. Šį kompleksą sudaro trys statiniai. Šiaurinis ir pietinis artilerijos blokai ir ugnies valdymo postas. Pietinis blokas dalinai susprogdintas, šiauriniame bloke – muziejus. Kiekviename bloke stovėjo po du priešlėktuvinės gynybos 128mm pabūklus Flak 40. Vieno iš jų vamzdis išlikęs.

Bilieto kaina – 1 euras. Mums pasisekė, nes sutikome čia keletą entuziastų persirengusių vokiečių karinėmis uniformomis, mus pavaišino skaniais blynais ir pabuvome įdomioje ekskursijoje.

Memel nord

 

Čia ugnies valdymo postas. Jis buvo po smėliu ir jūra buvo gerokai toliau.

Olandų kepurė

Toliau link Olandų kepurės skardžio. Kaip jau minėjau, tiems, kas nori ramybės, reiktų važiuoti kai aplinkui nevyksta stambūs renginiai. Taip jau sutapo, kad Palangoje taip pat vyko šventė „Palangos stinta 2018“. Tad pajūryje susirinko nemažas kiekis žmonių. Aikštelė ir prieigos buvo užstatytos mašinomis. Tokio kiekio žmonių nesu sutikęs net vasarą. Kita vertus, šaunu, kad vis daugiau žmonių pasirenką aktyvų poilsio būdą ir keliauja po Lietuvą.

Olandų kepurės stovėjimo aikštelė.

Vaizdas nuo Olandų kepurės.

 Nemirseta

Toliau į Nemirsetą. „Nimmersatt, wo das Reich sein Ende hat“ – „Nemirseta, tai vieta kur baigiasi Reichas (Vokietija)“ (vok. nimmer – „niekada“ + satt – „sotus“, kaip užuomina į didelį ekspansinį apetitą). Tai buvo šiauriausias Vokietijos imperijos miestelis iki pirmo pasaulinio karo. Toliau Polangen (Palanga) ir Rusijos imperija.

 

Siena tarp Vokietijos ir Rusijos imperijos. Čia sustojom pasižiūrėt vienintelės išlikusios XIX a. statytos laivų gelbėjimo stoties. Iš viso buvo pastatytos 8 tokios stotys. Jų paskirtis buvo gelbėti ant seklumos užplaukusių laivų įgulas.  Visi gelbėtojai buvo savanoriai, dirbę be atlygio. Informaciją apie šias stotis sužinojom lankydamiesi Jūrų muziejuje.  Išliko ši vienintelė Nemirsetoje. Ji įtraukta į saugomų kultūros objektų sąrašą, bet vaizdelis nekoks. Čia tas atvejis, kai objekto istorija įdomesnė už patį objektą.

Nemirsetos gelbėjimo stotis dabar.

 

Nemirsetos gelbėjimo stotis anksčiau.

O visai šalia atradom puikią vietą pailsėti. Nežinia, kas pakabino juostą suptis, bet didelis dėkui jam. Puiki pramoga. Ir medis įspūdingas.

Supynės.

Palangos interaktyvus pasakų parkas

Ir paskutinė stotelė – Palangos interaktyvus pasakų parkas. Šauniai sumanyta. Skulptūros lietuviškų pasakų temomis. Šalia skulptūros lentelė, kurioje parašyta pasaka lietuvių ir anglų kalbomis ir mygtukas. Paspaudus galima pasiklausyti pasakos lietuvių ar anglų kalbomis.

 

 

Skulptūra pasakos „Pupa” motyvais.Puikiai praleidom savaitgalį! Pasigrožėjom žieminiu pajūriu. Pajūris ir ne sezono metu žavus, todėl verta ten važiuoti.

P.S. Užsukite į mano puslapius Facebook’e ir Instagram’e . Sekite mano kelionės TravelBlog’e . Žiūrėkite, skaitykite, sekite ir komentuokite.