Ispanijos Balearų salyno sala Menorka ne veltui yra paskelbta biosferos draustiniu ir saugoma UNESCO. Čia tokie peizažai, kad belieka tik pavydėti vietiniams gyventojams. Be to sala nėra tarp populiarių turistų maršrutų, tad galima surasti pakankamai nuošalių vietų.

Bet ir atostogaujantiems su vaikais saloje yra viskas ko reikia – vandens parkai, viešbučiais su vaikų žaidimo aikštelėmis ir vandens kalneliais, smėlio paplūdimiai su gultais ir skėčiais, vaikiškos kėdutės ir labai geranoriškas personalas.

Nukeliauti į Menorką galima airBaltic tiesioginiu skrydžiu iš Rygos. Bilietai pirmyn atgal apie 150 eurų. Pats šilčiausias periodas nuo liepos iki rugsėjo, kai jūra įšyla iki 25 laipsnių šilumos.

Mano manymu, sala idealiai tinka jaunavedžiams ir šeimoms su vaikais. Čia be galo daug romantiškų peizažų, sutvarkytų paplūdimių ir vaizdingų žydrų įlankų. Žiūrėkite patys J

  1. Cala del Pilar

Paplūdimys Cala del Pilar pati unikaliausia vieta saloje. Jis įsidėmėtinas iš koto verčiančiais vaizdais ir spalvų gama –  stačios raudonos uolos, ryškiai galtonas smėlis, švarus žydras vanduo ir žali krūmai. Tokį grožį pamatyti galima mažai kur. Kalbama, kad vidinėje paplūdimio dalyje yra net geriamo vandens šaltinis.

Geriausi paplūdimiai Menorkoje, Ispanija

Žemyn į pliažą veda mediniai laiptai. Jei nemėgstate gulėti, pasivaikščiokite uolomis palei krantą. Ten rasite dar kelias nuošalias įlankas be turistų.

Kaip nuvykti.

Paplūdimys Cala del Pilar yra 23 kilometrai nuo Ciutadella miesto ir 40 kilometrų nuo oro uosto. Norint iki juo nuvažiuoti automobiliu, reikia privažiuoti iki Ferreries miesto, o nuo jo žvirkeliu iki nemokamos stovėjimo aikštelės. Nuo parkingo iki paplūdimio veda miško keliukas. Eiti reikės apie 40 min, bet priėję jūs suprasite, kad ne veltui.

  1. Cala en Porter

Vienas iš jaukiausių Menorkos salos paplūdimių. Tinka vaikams ir šeimyniniam poilsiui. Vanduo skaidrus ir ramus, smėlėtas dugnas. Per paplūdimį į jūrą įteka Torrent de Cala en Porter kalnų upė.

Kaip nuvykti.

Šiltuoju metų laiku prie Cala en Porter paplūdimio galima nuvykti autobusu. Jis yra tik  15 minučių kelio nuo oro uosto.  Šalia pliažo yra nemokama mašinų stovėjimo aikštelė.

To paties pavadinimo miestelyje, kuris įsikūręs ant uolos virš paplūdimio galima apsistoti viešbutyje ar vakare pailsėti viename iš barų. Pačia polpiuliariausia vieta saloje laikomas Cova d’en Xoroi baras oloje. Čia dabar rengiamos diskotekos, o anksčiau, pasak legendų, gyveno vienaausis marokietis. Įėjimas mokamas. Nusipirkti bilietus ir pažiūrėti programą galima oficialiame tinklapyje.

  1. Cala Galdana

Cala Galdana – populiarus kurortas Menorkos salos pietuose.

Smėlėtas krantas idealiai tinka poilsiui su vaikais. Tai viena iš nedaugelio vietų Menorkoje, kur yra daugiaaukštis viešbučių kompleksas.

Paplūdimys čia pakankamai didelis. Jame rasite viską ko reikia: skėčius, šezlongus, tualetus, kavines, krautuvėles. Galima išsinuomoti kajakus ir katamaranus. Bet ir turistų pliaže visada daug.

Dar viena įdomi vieta Cala Galdanoje – Restaurante El Mirador. Iš šio restorano atsiveria vaizdas į paplūdimį ir miestą.

Dar viena priežastis užsukti į šį restoraną – tai nedidelė plyšys uoloje su vaizdu į jūrą ir skrodžiančias bangas jachtas.

Kaip nuvykti.

Automobiliu atvykti į Cala Galdana miestą. Jį palikti galima nemokomoje stovėjimo aikštelėje.

Šalimais yra keletas laukinių paplūdimių. Jei apsistosite šiame mieste, nepatingėkite nuvykti ir į Cala Macarelleta bei Cala Macarella.

  1. Cala en Forcat

Unikalus nedidelis paplūdimys uolėtoje įlankoje. Vanduo čia keičia spalvą nuo šviesiai žydros iki sodrios smaragdo. Aplinkui daug turistinių centrų, tad paplūdimys ne tuščias. Kaimynystėje yra keletas nuošalesnių užutėkių.

Kaip nuvykti.

Cala en Forcat paplūdimys yra už 7 kilometrų nuo Ciutadella miesto. Į miestą atvažiuoti galima automobiliu arba viešuoju transportu.

  1. Cala Santandria

Paplūdimys įsikūręs 700 metrų ilgio įlankos gale. Čia didelė jūrinės faunos ir floros įvairovė, o šalia keletas priešistorinių urvų. Smėlėtas krantas ir švarus bei ramus vanduo. Galima išsinuomoti irklentes.

Kaip nuvykti.

Cala Santandria paplūdimys yra vos už 4 kilometrų nuo Ciutadella miesto. Atvažiuoti galima automobiliu ar autobusu. Parkingas nemokamas,

Jei nežinote kur Ciutadella mieste papietauti, važiuokite iki Cala Santandria ir eikite į jūros gėrybių restoraną Cova Sa Nacra. Tiesiog čia galima ir išsimaudyti, iš jūros į restoraną veda laiptai.

  1. Platja Es Grau

Parkas yra šalia nacionalinio parko Parc Natural de s’Albufera des Grau. Čia galima stebėti vandens ar plėšrius paukščius, pasivaikščioti įvairiais takais arba ilsėtis pavėsyje prie ežero.

Es Grau ypatybė – pilkas smėlis. Krantas platus, vanduo ramus, tinka poilsiui su vaikais.

Kaip nuvykti.

Es Grau yra tik už 9.5 kilometro nuo Mao miesto. Atvykti galima automobiliu. Stovėjimo aikštelė šalia paplūdimio nemokama.

  1. Playa Arenal d’en Castell

Šis smėlėtas paplūdimys yra vienas populiariausių Menorkos šiaurėje. Jo ilgis apie 650 metrų. Jis pilnai įrengtas ir yra populiarus tiek tarp turistų, tiek tarp vietinių. Čia puikus įvairiausių kainų viešbučių pasirinkimas, daug kavinių ir restoranų, o vakare verda klubinis gyvenimas.

Kaip nuvykti.

Automobiliu arba viešuoju transportu iki Arenal d’en Castell miesto.

  1. Cala Binibèquer

Paplūdimys Binibeke idealiai tinka šeimoms su mažais vaikais. 2016 metais paplūdimiui suteikta Mėlyna vėliava. Jis puikiai įrengtas, budi gelbėtojai. Čia galima išsinuomoti gultus ir skėčius, bei elektrines valtis ir vandens dviračius. Paplūdimio gale yra tinklinio, futbolo aikštelės ir kitoms pramogoms lauke.

Šalia nedidelis miestelis su baltų namukų labirintais.

Kaip nuvykti.

Automobiliu arba viešuoju transportu iki Binibeca miesto.

  1. Playas de Cavalleria

Šis paplūdimys apsaugotas aukštu Cap de Cavalleria iškyšuliu, kuris yra šiauriausiai saloje. Iškyšulio aukštis  80 metrų virš jūros lygio. Ant jo įrengta apžvalgos aikštelė nuo kurios atsiveria stulbinanti panorama. Paplūdimys traukia gražia nepalieta įlankos gamta ir auksiniu smulkiu smėliu.

Kaip nuvykti.

Platja de Cavalleria yra 9 km nuo Mercadal miesto ir 30 min važiavimo nuo oro uosto. Atvykti paprasčiausia automobiliu. Šalia stovėjimo aikštelės vasarą veikia kioskelis su užkandžiais.

Šiek tiek toliau nuo šio paplūdimio, link Cape Cavalleria švyturio, yra keletas gražių įlankų. Viena iš jų – Cala Viola de Llevant. Šalia yra aikštelė automobiliams arba kemperiams.

Kur yra paplūdimiai žiūrėkite spausdami pliažo pavadinimą. Apie kitas pramogas saloje papasakosiu kitame straipsnyje.

Jei mėgstate keliauti ir ruošiatės aplankyti Baltijos šalis, užsukite į mano tinklapį Facebook  , o Instagram  rasite nuorodas į jau paruoštus maršrutus.

Prenumeruokite naujienas iš  TravelBlog ir skaitykite apie keliones po Baltijos šalis ir visą pasaulį. Jūsų laukia daug įdomaus! Skaitykite, prenumeruokite, komentuokite ir dalinkitės savo įspūdžiais.

Autorius: Juliana Iljina

Iš rusų kalbos vertė: Giedrius Gervys